TRAŽI

Potencijalni kandidat Roman Erdžan Kesal
S turskog prevela Vesna Gazdić
Godina izdanja: 2020
Format (cm): 20
Broj Strana: 184
Povez: Meki

ISBN: 978-86-6145-362-5

Cena: 880,00 din

Tragikomedija o lekaru, članu jedne od vladajućih partija, koji ima aspiracije da se kandiduje za gradonačelnika. Na tom putu vidimo kako politika poslušnosti odbacuje i ponižava ljude, i kako lokalna vlast koristi čovekovu moralnu koruptivnost. Reč je o tolikoj zbrci da joj je jedini izlaz u – revoluciji.

Kesal je objasnio kako rade točkovi politike u prljavim igrama, trgovini i hipokriziji. Iako barata prilično znanim opštim mestima politikantske truleži, autor preciznim posmatranjem ukazuje na prelomna mesta u kojima skromni lekar biva polako, a odjednom, srozan u političku mrežu. Iz nje je teško iskobeljati se kada preplavi i preobrati čovekova dotadašnja verovanja i vrednosti.

Poistovećivanje sa sadašnjim vremenom i bliskim toposima je neminovno. Lokalna pravila simbolički govore o univerzalnom uništavanju karaktera na primeru junaka ove priče koji, iako vidi kako tone, tome ne može da se odupre.

Spasonosna slamka ovog u suštini mračnog i tužnog putovanja ka propasti jeste Kesalov jednostavni, svakodnevni, ovovremeni, pomalo naivni jezik koji svojom eksplozivnom duhovitošću tursku stvarnost pretače u opštevažeću svetsku sprdnju. Smeh varira od prostodušnog i gorkog do ciničnog i grotesknog. No, od koje god sorte bio, on i ovde pokazuje svoju osnovnu funkciju – da je lekovit.

Kesal je po svom romanu Potencijalni kandidat režirao i istoimeni igrani film (Nasipse Adayız, tursko-srpska koprodukcija) u kojem ima i glavnu ulogu. Posle premijere na filmskom festivalu u Roterdamu 2020. godine, film je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Istanbulu za najbolju režiju i za montažu i nagrade na festivalu u Adani za najbolji film, scenario i sporednu žensku ulogu, oba održana u 2020. godini. 

Erdžan Kesal (1959), lekar, pisac, scenarista, glumac, reditelj. Medicinski fakultetu je završio u Izmiru i potom radio kao lekar u unutrašnjosti Anadolije. I dan-danas je predsednik Upravnog odbora privatne bolnice Okmejdan koju je osnovao. Magistrirao je primenjenu psihologiju u Istanbulu i na doktorskim je studijama iz antropološke sociologije. 

Autor je nekoliko romana, zbirki priča i memoara: Čarobni gazirani napitak (Peri Gazozu, 2013), Nekad davno (Evvel Zaman, 2014), Potencijalni kandidat (Nasipse Adayiz, 2015), Na tragu vremena (Zamanın İzinde, 2017), Ponoć u stepi (Bozkırda Bir Gece Yarısı, 2017), knjige intervjua U stvari (Aslında, 2017), Čovek koji gori u sopstvenom sjaju: moj prijatelj Metin Erksan (Kendi Işığında Yanan Adam: Tanıdığım Metin Erksan, 2018), Ukratko (Velhasıl, 2019). 

Jedan je od osnivača izdavačke kuće Era izdavaštvo

Filmski scenariji: Objava (Anons) reditelja Mahmuta Fazila Džoškuna, Tri majmuna i Bilo jednom u Anadoliji (Bir Zamanlar Anadolu’da) Nurija Bilgea Džejlana. 

Scenario za film Bilo jednom u Anadoliji (koautor Nuri Bilge Džejlan) bio je nominovan za nagradu za najbolji scenario Asia Pacific Screen. Turska filmska akademija Ješilčam i Udruženje filmskih kritičara Turske istom filmu su dodelili nagradu za najbolji scenario. Njegov scenario za film Tri majmuna dobio je nacionalno priznanje Ješilčam (naziv ulice u kojoj su se nalazila filmska studija 50-tih i 60-tih godina) za najbolji scenario 2009. 

Glumačka karijera: filmovi Daleko(2002), Tri majmuna (2008) i Bilo jednom u Anadoliji (2011) Nurija Bilgea Džejlana. Uloge i u brojnim drugim filmovima i serijama. 

Kesalov rediteljski debi je dokumentarni film Nestalo s lešnicima iz 2018.

Kesal je po svom romanu Potencijalni kandidat režirao i istoimeni film (tursko-srpska koprodukcija) u kojem igra i glavnu ulogu, a koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Roterdamu 2020. godine. Film je dobio dve nagrade na filmskom festivalu u Istanbulu (Filmyon za najbolju režiju, i za montažu) i tri nagrade na festivalu u Adani (Zlatna čaura za najbolji film, scenario i sporednu žensku ulogu), oba održana u 2020. godini.

Ostale knjige iz edicije

Preporučujemo
Mazohistkinja Katja Perat

"Ono što je došlo s Frojdovim nipodaštavanjem moje ljubavi prema Jakobu bilo je bolno gotovo kao njegova smrt jer mi je potvrdilo da je sve što sam osećala prema njemu neosnovano i da nema nikakvu materijalnu podlogu. Da sam tog ranjivog i nesnađenog čoveka, s kojim sam saosećala i na svoj način ga kovala u zvezde, izmislila sama."

Više o knjizi
Emisija o Aleksandru Genisu na RTS

U utorak, 20. jula u 17.53 na RTS2 biće prikazana emisija Savremeni svetski pisci: Aleksandar Genis koju uređuje i vodi Neda Valčić-Lazović. Uskoro u izdanju Geopoetike izlazi nova Genisova knjiga "Koža vremena".

⭐⭐⭐

https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/21/rts-2/4449830/aleksandar-genis.html

Dalje
Najčitanije

Prvo lice jednine Haruki Murakami @Svet proze

Normalni ljudi Sali Runi @Svet proze

Čovek u crvenom kaputu Džulijan Barns @Krug

Jugosloveni Boris Miljković @Svet proze

Plamen Lenard Koen @Notni spisi

Poodmaklo Nina Like @Svet proze

Srneća leđa Ana Marija Grbić @Mala edicija proze