TRAŽI

Ili da se spasu svi, ili niko Veronik Bergen
S francuskog preveo Vladimir D. Janković
Godina izdanja: 2021
Format (cm): 20
Broj Strana: 188
Povez: Meki

ISBN: 978-86-6145-375-5

Cena: 880,00 din

U novom romanu Veronik Bergen redom se pojavljuju znameniti psi: Lukanikos, "ustanički pas" iz dana velikog protesta protiv strogih mera štednje u Grčkoj, zatim Blondi, Hitlerov nemački ovčar, Lajka, životinja žrtva svemirskih osvajanja, pa pas iz plemena Janomami koji se bori protiv istrebljivanja amazonskih Indijanaca, te psi Marije Antoanete. Kao pripovedači i svedoci ljudske ludosti, oni promišljaju budućnost naše vrste kroz njenu prošlost. Da li bi svi trebalo da budu spaseni? Ili iko uopšte? 

"Raskošna knjiga, crveno-crna – puna energije, gneva i humora, ova pripovest prikazuje čovečanstvo i kosmos na način ubedljiv i žestok; Veronik Bergen je inventivna i poetična u izrazu, leksika joj vrca od mašte, a dar joj je neiscrpan." - Žanin Pak le Karne

"Od Blondi, Hitlerove mezimice koja strada od cijanida, do Pirijevih haskija, mučenika u osvajačkom pohodu na Pol, preko Mopsa, miljenika Marije Antoanete, i četvoronožnih heroja iz napoleonovskih ratova – svi ti psi, vođeni perom Veronik Bergen, iznose jednu neočekivanu, zdravu viziju istorije. Koja kulminira u trenutku kad ljudski rod iščezava, kako autorka poentira. (...) Ako vas zanimaju nemoguće stvari, nemojte propustiti neobičan i lep roman Veronik Bergen." - Alan Nikola, Imanite

"Izuzetno moćno delo." - Mari-Kler

Belgijska književnica i filozof Veronik Bergen rođena je u Briselu 1962. godine.

Objavila je petnaestak romana: Rapsodija za plavog anđela, Akvareli, Kaspar Hauzer ili omiljena rečenica vetra, Lutkin krik, Prvi put, Nikad…, više od deset pesničkih zbirki: Spaliti oca dok dete spava, Mastila, Palimpsesti, Padati nagore, Vučji alfabet, i više knjiga eseja: Filozofski otpori, Razumeti Sartra, Ontologija Žila Deleza, Fetišizmi, Lukino Viskonti – obećanja u suton, Konji Peti Smit.

Godine 2018. postala je član Kraljevske akademije francuskog jezika i književnosti u Belgiji. 

Ostale knjige iz edicije

Preporučujemo
Hinduizam Milica Bakić-Hayden

Izvrstan, problemski, ali i istorijski uvod u hinduizam, u kojem se na obuhvatan i koherentan način razmatraju svi bitni konstitutivni elementi ove velike svetske religije. Takav pristup je doista retkost u indologiji, a u nas ga (sa izuzetkom, možda, Čedomila Veljačića) još nije primenio nijedan autor, uključujući ne samo Srbiju nego i bivšu Jugoslaviju. Ovoj knjizi će se čitalac vraćati kao nekoj maloj, ali pouzdanoj, enciklopediji svaki put kad treba da razjasni neki od pojmova vezanih za hinduizam. 

Više o knjizi
Geopoetika na sajmu knjiga u Podgorici

Geopoetika će sa svojim izdanjima biti prisutna na 7. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici koji će se održati u Bemax areni od 6. do 10. oktobra. Radno vreme sajma je od 10 do 21 čas, a ulaz je slobodan.

Dalje
Najčitanije

Bajni svete, gde si ti Sali Runi @Svet proze

Prvo lice jednine Haruki Murakami @Svet proze

Plamen Lenard Koen @Notni spisi

Poodmaklo Nina Like @Svet proze

Hinduizam Milica Bakić-Hayden @Krug

Čovek u crvenom kaputu Džulijan Barns @Krug

Nebulozni poslovi Dejvid Grejber @Slobodni svet