Geopoetika izdavač godine 2008.

21.09.2021.

Nagrada za izdavača godine na 53. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu pripala je ove godine Geopoetici. Geopoetici je pripala i novinarska nagrada za najprofesionalniji odnos prema medijima.

Petnaest godina, pod istom uredničkom brigom, s probranih pedesetak knjiga u izdavačkom ciklusu između dva sajma, uglavnom prevedenih i književnih, u ravnopravnom dijalogu različitih kultura i jezika.
To govori o vrhunskom pristupu u planiranju i koncepciji izdavačke godine, pri čemu ljubiteljima knjige nije ponuđen nijedan ne samo slab nego ni osrednji naslov. Reč je o delima dokazanih i vrhunskih pisaca, ali i o otkrivanju novih imena, nepoznatih u našoj kulturnoj sredini. Među novim piscima „Gepoetike” su i Nacuki Ikezava i Vasilis Aleksakis. „Geopoetika” je objavila osmi roman Džulijana Barnsa, deveti Pola Ostera, sedmi Orhana Pamuka, peti Harukija Murakamija, četvrti Dona DeLila, treći Alberta Mangela, a od ove godine „Geopoetika” je dala šansu i domaćim piscima Zoranu Živkoviću, Miri Otašević, Vesni Aleksić, Jovanki Živanović i drugima, kaže se u obrazloženju novinarske nagrade, uz poseban osvrt na ediciju „Mitovi”, u kojoj učestvuje 40 izdavača iz celog sveta, i za koju pišu najpoznatiji autori.