Biserka Rajčić dobila najveću poljsku nagradu za prevodilaštvo

21.09.2021.

Najprestižnija poljska nagrada za prevodilaštvo Transatlantik dodeljena je ove godine našoj saradnici, Biserki Rajčić, za četiri knjige koje je napisala, pre svega o kulturnoj istoriji Poljske pod nazivom Poljska civilizacija, koju je Geopoetika objavila 2003. godine, kao i za kvalitet prevoda mnogobrojnih knjiga, posebno poezije.

Dobitnik najprestižnije poljske nagrade za prevodilaštvo Transatlantik za 2009. godinu je naša saradnica Biserka Rajčić. Njoj je ta nagrada uručena 05. juna ove godine na Drugom kongresu prevodilaca poljske književnosti u Krakovu, u prisustvu Ministra kulture Republike Poljske, gradonačelnika Krakova, direktora Instituta za knjigu, direktora Instituta Adam Mickjevic, pisaca, umetnika i kulturnih poslenika.
Biserka Rajčić je ovu nagradu dobila na predlog više uglednih poljskih udruženja pisaca i najistaknutijih pojedinačnih književnika za četiri knjige koje je napisala, pre svega o kulturnoj istoriji Poljske pod nazivom Poljska civilizacija (Geopoetika, 2003) i za kvalitet prevoda mnogobrojnih knjiga, posebno poezije.