Čitanje je javna stvar!

05.08.2021.

Geopoetika ove godine proslavlja dvadeset godina postojanja. U sklopu obeležavanja ovog jubileja organizujemo akciju pod sloganom \"Čitanje je javna stvar\" čime želimo da promovišemo čitanje na javnim mestima, ali i mnogo šire - da usmerimo i sa svoje strane pažnju javnosti na stanje u kulturi i položaj knjige danas.

Geopoetika ove godine proslavlja dvadeset godina postojanja. U sklopu obeležavanja ovog jubileja organizujemo akciju pod sloganom "Čitanje je javna stvar" čime želimo da promovišemo čitanje na javnim mestima, ali i mnogo šire - da usmerimo i sa svoje strane pažnju javnosti na stanje u kulturi i položaj knjige danas.Ovu akciju smo odlučili da sprovedemo u saradnji sa Gradskim zelenilom Beograda. Ideja je da se za početak u šest gradskih parkova u centru Beograda, za klupe zakače različite knjige koje je objavila Geopoetika, da bi naši sugrađani imali mogućnost da ulepšaju svoj boravak van kuće uz knjigu koju im Geopoetika i Beogradski parkovi na taj način daruju na čitanje. Knjige će biti zakačene tako da ih je nemoguće odneti, te će na taj način biti omogućeno da što veći broj ljudi može da uživa u njima. Zvanični početak naše akcije je u četvrtak, 20. juna u 17.30 i to u Tašmajdanskom parku na klupama na glavnom šetalištu od Crkve Svetog Marka do fontane prema malom Tašu. Tog dana knjige će biti zakačene i na klupe i u ostalim parkovima. Za početak to su, pored Tašmajdana, Kalemegdan (Savsko šetalište), park Manjež, Pionirski park, park pored ex- Savezne skupštine i Akademski park (Studentski trg).
Napominjemo da je ova akcija neprofitabilna, nekomercijalna, da se njome ne promovišu novi naslovi naše izdavačke kuće, već da ona predstavlja poziv na čitanje, javno čitanje, a uz to podsećanje da je kvalitetna knjiga značajna kulturna vrednost i događaj.Nadamo se da će ova naša akcija biti propraćena od strane vaše medijske kuće. Pozivamo vas da u četvrtak od 17.30 budete sa nama.Ovu našu akciju, a i razne druge koje ćemo ove godine organizovati pod sloganom "Čitanje je javna stvar" prati i svojevrsni manifest:Geopoetika je osnovana pre dvadeset godina, u vreme sankcija. Želja osnivača je bila da ova kuća predstavlja uporište kulture, prozor u druge prostore i vreme, veru u normalnost. Želela je da očuva ono ljudsko u nama, uprkos stanju u državi. Protiv ludila rata koji je u to vreme besneo oko nas i u nama borila se radom, kvalitetom, bezvremenim vrednostima.
Dvadeset godina nakon te 1993, Geopoetika i njeni čitaoci suočavaju se sa stanjem u kulturi, gorim od onog kada je kuća osnovana. Problem ne leži samo u odsustvu sredstava, već u nametnutom uverenju da je umetnosti mesto ne na pramcu, već u potpalublju društva. Nameće nam se stav da treba da se stidimo potrebe za duhovnom hranom i da je potiskujemo, ostavljajući prostora za tobože važnije stvari.
Dvadeste godina kasnije, vraćamo se na početak. Kultura ponovo znači - pobuna. Hana Arent kaže da "tamo gde svako laže o svemu što je značajno, onaj ko kazuje istinu počinje da dela." Mi verujemo da tamo gde vlada šund, konzervativizam i nekultura, onaj ko ponosno čita započinje revoluciju.
Uzmite svoje knjige u ruke i izađite iz "svoja četiri zida".


Čitanje je javna stvar!