Na BBC o aktuelnosti Sjonovog romana "Mesečev kamen"

21.09.2021.

Knjiga "Mesečev kamen" islandskog pisca Sjona bila je tema najnovijeg izdanja BBC podkasta World Book Club. Kako je posebno naglašeno, ova knjiga je odabrana, među ostalim razlozima, jer se njena radnja dešava u Rejkjaviku u vreme svetske pandemije španske groznice, što je čini danas posebno aktuelnom...

Knjiga "Mesečev kamen" islandskog pisca Sjona bila je tema najnovijeg izdanja BBC podkasta  World Book Club, na kojem svake prve nedelje u mesecu slušaoci imaju priliku da postavljaju pitanja nekom poznatom svetskom piscu o jednoj njegovoj odabranoj knjizi. Kako je posebno naglašeno, ova knjiga je odabrana, među ostalim razlozima,  jer se njena radnja dešava u Rejkjaviku u vreme svetske pandemije španske groznice, što je čini danas posebno aktuelnom.
Sjon je govorio i o još nekoliko značajnih aspekata ovog romana, poput početaka filmske umetnosti. Uz otkrivanje skrivenih značenja ovog neobičnog romana, Sjon je istakao značaj prevođenja, jer je ovaj roman preveden na 35 jezika i pri tom je podvukao da mu je posebno drago kada se roman na manje jezike prevodi direktno sa islandskog, a ne sa posrednog jezika, a to je upravo slučaj sa srpskim izdanjem.
Ceo razgovor sa Sjonom možete odslušati preko ovog linka: https://www.bbc.co.uk/sounds/play/w3cszmx6