Kritika knjige Godina majmuna Peti Smit

05.08.2021.

"Osmatrajući svakodnevni život (pa i smrt!) u svim pojavnim oblicima, Peti Smit nam pokazuje da su duh i lepota života najpre u oku posmatrača. Upečatljivost njenog naoko ogoljenog narativa pripada onoj vrsti koju su obeležila ikonična imena Pola Ostera i Sema Šeparda." Pročitajte ceo tekst Milana Vlajčića na https://nova.rs/kultura/pise-milan-vlajcic-kritika-knjige-godina-majmuna-peti-smit/.

"Školovana kao devojčica u redu Jehovinih svedoka, kao predani čitač Biblije, a potom poučena mudrostima i tihim "meditacijama uprazno" tibetanskog budizma, spisateljica postiže epifanijske učinke upravo u onom što nudi takozvana banalna svakodnevica. Banalno više pripada duhovnoj lenjosti i obamrlosti nego onom što neoprezno zovemo stvarnošću."
"Osmatrajući svakodnevni život (pa i smrt!) u svim pojavnim oblicima, Peti Smit nam pokazuje da su duh i lepota života najpre u oku posmatrača. Upečatljivost njenog naoko ogoljenog narativa pripada onoj vrsti koju su obeležila ikonična imena Pola Ostera i Sema Šeparda."
Pročitajte ceo tekst Milana Vlajčića na https://nova.rs/kultura/pise-milan-vlajcic-kritika-knjige-godina-majmuna-peti-smit/.