vesti

"Otoci" Milana Milišića na 30-godišnjicu njegove smrti

10.10.2021.

Tačno 30 godina nakon smrti književnika, dramskog pisca i prevodioca Milana Milišića, Geopoetika objavljuje njegovu knjigu putopisa "Otoci" (objavljenu posthumo 1997. godine u Zagrebu pod istim naslovom, a u Sarajevu pod naslovom "Putopisi"). Knjigu je priredila Milišićeva udovica Jelena Trpković, a autor pogovora je Tonko Maroević.

Milan Milišić je rođen 6. jula 1941. u Dubrovniku, gde je završio gimnaziju. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Pisao je pesme, pozorišne komade, eseje, romane, putopise, bavio se novinarstvom i prevođenjem. Poginuo je 5. oktobra 1991. prilikom bombardovanja u svom stanu u Dubrovniku.

Kao što je Milišićeva sveukupna stvaralačka ličnost pripadala jednako i lokalnom i univerzalnom, tako su i ovi eseji, mahom posvećeni dubrovačkom otočju, preko severa Jadrana, stigli sve do ostrva – Menhetn. Njegova duboka umetnička individualnost, koliko god bila sazdana od mikrosvetova u kojima je sebe oblikovao, i dalje jednako pripada makrosvetu književnih vrhova. No, centralni deo Milišićeve ličnosti i dela najpre pripada definiciji ostrva. 

Geopoetika je do sada objavila njegovu knjigu eseja Dubrovačka zrcala (2007) i roman Oficirova kći (2011).