vesti

Izučavanje dela Orhana Pamuka u srednjim školama

19.11.2021.

Profesor srpskog jezika i književnosti u Petoj beogradskoj gimnaziji, Rastko Jevtović, u cilju pospešivanja ideje da se dela Orhana Pamuka rade na časovima četvrtog razreda srednjih škola u Srbiji, krenuo je samoinicijativno sa organizovanjem promocija njegovih dela u beogradskim gimnazijama, a ima nameru da svoju ideju realizuje širom Srbije. Njegov predlog je da nastavna jedinica u 4. razredu bude: roman Orhana Pamuka po izboru učenika.

Jevtović je sa svojom inicijativom krenuo od Pete beogradske gimnazije. Odabrao je u saradnički tim svoje aktuelne maturante, koji su već čitali Pamukove knjige. Na prvoj promociji dela Orhana Pamuku u Petoj koja je održana 30. septembra pet učenica četvrtog razreda Pete beogradske gimnazije je govorilo o izabranom romanu, kao i sam Jevtović.  Promocija je održana u čitaonici škole u međusmeni pred nekoliko desetina slušalaca, među kojima je bila i direktorka Geopoetike, Pamukovog ekskluzivnog izdavača u Srbiji, Jasna Novakov Sibinović.
Usledila je promocija u Zemunskoj gimnaziji 1. novembra pred nekoliko desetina tamošnjih učenika i profesora. Prikazana su sledeća dela: "Istanbul", "Zovem se crveno", "Čudan osećaj u meni", "Crna knjiga", "Muzej nevinosti" i "Sneg". Domaćini su bili veoma zadovoljni, a nastavnici su obećali da će se truditi da ubuduće uvedu Pamukova dela u nastavni program.
Promocija u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji zakazana je za 25. novembar, dok je Šesta beogradska gimnazija planirana u decembru. Promocija Pamukovih dela u organizaciji Jeftovićevog tima iz Pete održaće se 1. decembra i u Biblioteci "Milutin Bojić" i taj događaj će biti moguće pratiti uživo preko jutjuba. Poenta  tog događaja je da stanovništvo shvati zbog čega je važno da se dela Orhana Pamuka rade na nastavi u četvrtom razredu srednje škole.