vesti

Stogodišnjica romana “Uliks” Džejmsa Džojsa

02.02.2022.

Pre tačno sto godina, 2. februara 1922. godine, objavljen je roman "Uliks" (Geopoetika, 2003 u prevodu profesora Zorana Paunovića) slavnog irskog pisca Džejmsa Džojsa, po mišljenju mnogih književnih kritičara i teoretičara književnosti, najveći roman 20. veka. Tim povodom knjigu “Uliks” u našoj knjižari i preko našeg sajta do nedelje 6. februara moći ćete da kupite sa 30% popusta.

Danas je teško zamisliti da „Uliksa“, u vreme kad je napisan, nijedna izdavačka kuća nije želela da objavi, ali to je bio scenario s kojim se suočavao Džojs u potrazi za izdavačem. Konačno, na Džojsov 40. rođendan (Džejms Džojs je rođen 2. februara 1882. godine u Ratgardu), knjigu je objavila mala (danas čuvena) pariska knjižara „Šekspir & kompani“ u vlasništvu Silvije Bič. Dogovor je bio postignut godinu dana ranije, ali je sam Džojs odlagao objavljivanje, jer  zbir cifara u godini 1921 iznosi 13, što je po njemu bio loš predznak za knjigu.  

Proslava stogodišnjice romana je uveliko u toku, uključujući posebna izdanja romana, aukcije i izložbe. Izdavačka kuća „Tornvilou pres" izdala je Uliksa u tri formata: serijal, kao što je knjiga prvobitno bila objavljena, četvorotomno kolekcionarsko izdanje i video serijal u kojem roman čitaju velikani pozorišne scene.

Stogodišnjica objavljivanja romana biće proslavljena i kroz dve velike izložbe u Dablinu: u Hatington biblioteci izložba posvećena Džojsovom Dablinu i u Rensom centru na kojoj će biti predstavljeno 150 retkih predmeta koji osvetljavaju ulogu žena tokom stvaranja ovog remek-dela.