vesti

Ana Marija Grbić prva dobitnica Nagrade „Grozdana Olujić“

30.08.2022.

Ana Marija Grbić prva je dobitnica novoustanovljene Nagrade „Grozdana Olujić“ za svoju zbirku pripovedaka „Srneća leđa“ koju je Geopoetika objavila 2021.godine.

Žiri u sastavu prof. dr Jelena Panić Maraš, dr Tijana Tropin i prof. dr Predrag Petrović (predsednik) doneli su jednoglasnu odluku da Nagradu „Grozdana Olujić” dobije Ana Marija Grbić, a u obrazloženju, između ostalog stoji: Demonstrirajući vrsno narativno, kompoziciono i stilsko umeće autorka zbirke Srneća leđa fokusrana je na intimu junaka iz životne svakodnevice, na one ljude koje često nazivamo običnim ili prosečnim. Otkrivajući njihove intimne svetove, njihovu usamljenost i male životne rituale, njihova nadanja, strahove i poraze, autorka ih pretvara u svojevrsne (anti)heroje savremenog sveta. (…) U nagrađenoj zbirci žiri je prepoznao i nešto od osobenosti rane proze Grozdane Olujić – tematizovanje emotivne krhkosti i životne nesnađenosti mladih ljudi, diskretni bunt, nekonvencionalne metafore i jezičke obrte. 

Fondacija „Grozdana Olujić” ustanovila je nagradu ove godine i time sledila želju čuvene spisateljice da se u književnom stvaralaštvu podrže mladi autori te se nagrada dodeljuje autorima do 35 godina u žanrovima u kojima je Grozdana Olujić stvarala – romani, bajke i pripovetke. Upravo je Grozdana Olujić imala dvadeset dve godine kada je objavljen i nagrađen njen prvi orman Izlet u nebo. S obzirom na to da je nakon te nagrade krenuo njen uspeh u svetu književnosti, njena želja je bila da se ustanovi nagrada koja će podržavati mlade književne stvaraoce. Nagrada se dodeljuje na njen rođendan 30.avgusta.