vesti

"Mesečari" u užem izboru za NIN-ovu nagradu

11.01.2023.

Geopoetikin novi autor, Dalibor Pejić sa svojim prvim romanom "Mesečari" ušao je u uži izbor od 13 romana za NIN-ovu nagradu.

Dalibor Pejić: MESEČARI (Geopoetika)

Grupa ljudi, okupljenih pod okriljem aktivističke organizacije, saborci su u borbi protiv određenih poluga vlasti, pre svega izvršitelja. Bez konkretnih primera iz dnevne politike, roman uspeva da bude angažovan na višem nivou.

Anarhizam i „levičarenje“ važni su elementi ovog angažmana, ali ih samim imenom za organizaciju „Levaci“ autor preispituje. Istovremeno, ironijski pristup ne ublažava i ne relativizuje rečenicu iz knjige: „Radikalna suprotstavljenost bilo čemu daje ti jasan oblik.“ Glavni lik je „nasilnik sklon poeziji“, snovidi šetač, uvek na granici sna i jave, ali i fikcije i realnosti, pisanja o životu i življenja samog, slobodan u svojim izborima. Nasuprot njemu, vremešni bivši obaveštajac želi da bira uslove sopstvene smrti i, u borbi za slobodu tog izbora, život mu se previše svidi, pa tragično gine u trenucima uživanja u lepoti života. Dalibor Pejić (Beograd, 1984) secira stvarnost do najsitnijih detalja, gradeći nove izraze, dok se reči slažu, ponavljaju, prepliću u igri predstavljanja najsurovijih tema – smrti i nasilja na jednoj, odnosno ljubavi i slobode na drugoj strani.