vesti

Predstavljanje knjige "Beli šum" Dona DeLila

13.03.2023.

Knjiga “Beli šum” Dona DeLila biće predstavljena u utorak, 14. marta u Klubu Magistrala u DKSG-u u 19h. O knjizi govori Zoran Paunović, prevodilac knjige, a razgovor vodi Tamara Mitrović.

Don DeLilo rođen je 1936. godine u Bronksu, kao dete italijanskih emigranata. Jedan je od najvažnijih savremenih američkih pisaca, prepoznatljiv po slikanju savremenog života. Od prvog romana iz 1971, Amerikana, napisao je 15. Dobitnik je mnogih nagrada, kao i Ordena časti Nacionalnog udruženja umetnika i Medalje za izuzetan doprinos američkoj književnosti. Autor je tri drame i  desetine pripovedaka i eseja koji se bave umetničkim i fenomenima američke stvarnosti.

"Džek Gledni ima skladnu porodicu, siguran posao, odane prijatelje i udoban dom u idiličnom provincijskom predgrađu. Njegov ostvareni američki san počinje da se pretvara u košmar kad se nad njegovim gradom i životom nadvije otrovni oblak – najpre stvaran, a potom i metaforički. Ovaj drugi, naravno, podmukliji je i opasniji zbog toga što je nevidljiv: Don DeLilo odvažno uranja u njegovu unutrašnjost, nudeći nam još jedno suočavanje sa svešću o privremenosti svake ljudske sreće i večitosti nesreće. Roman Beli šum briljantna je i bespoštedna analiza fizičkog i duhovnog zagađenja savremenog sveta, brojgelovski raskošna slika lažnog raja potrošačkog društva prelomljena kroz prizmu uzbudljive i potresne porodične povesti."

Zoran Paunović