vesti

Monodrama "Mulej" po istoimenom romanu Erlenda Lua

11.04.2023.

Monodrama "Mulej", master predstava glumice Anice Petrović (diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikite Milivojevića), nastala po motivima istoimenog romana Erlenda Lua koji objavila Geopoetika, premijerno je izvedena u oktobru prošle godine u novosadskom Pozorištu mladih. Stavljena je na njihov redovni repertoar i imala je u ovoj sezoni  nekoliko izvođenja. U budućnosti su planirana učešća na festivalima, kao i izvođenje pred  beogradskom publikom.

Predstava “Mulej” tematizuje adolescentsku suicidalnost i proces suočavanja sa smrću bližnjih i preispituje da li i kako ljubav i podrška u svojim različitim oblicima mogu biti lekoviti i od pomoći u prevazilaženju psihičkih problema. Dnevnička struktura romana pretočena je u dramsku priču sa vremenskim skokovima i retrospektivama što je omogućilo protagonistkinji Juliji da reflektuje na svoje prethodne, tinejdžerske odluke. Anica Petrović je napravila odličnu predstavu vešto prenoseći na scenu tanku liniju između tragedije i vedrine, koju nosi pisanje Erlenda Lua o ovako delikatnoj temi, čineći ovu predstavu i aktuelnom i društveno angažovanom, ali i lekovitom. 

Veći deo ove predstave, i u domenu režije i dramatizacije potpisuje sama autorka, ali je važan i doprinos njenih kolega: Momčila Miljkovića, Divne Stojanov, Stevana Lukića i drugih.