vesti

Nagrada “Miloš N. Đurić” za najbolji prevod u 2023. Jasmini Jovanović za “Vremensko sklonište”

07.12.2023.

Nagrada "Miloš N. Đurić" za najbolji prevod u 2023. u kategoriji proze, dodeljena je Jasmini Jovanović za prevod s bugarskog jezika romana "Vremensko sklonište" Georgija Gospodinova u izdanju Geopoetike!

Pohvaljene su i prevoditeljke naših izdanja Marija Joanna Stojadinović za prevod s bugarskog knjige "Granica" Kapke Kasabove u kategoriji proze i Ana Stefanović za prevod s engleskog knjige "Kraljice ratnice i tihe revolucionarke" Kejt Mos u kategoriji humanistike/esejistike.

Žiri je radio u sastavu: Mila Gavrilović, Vesna Stamenković, Marko Čudić (predsednik), Vladimir D. Janković i Novica Antić.

 

Još jedan događaj koji upotpunjava ovu izuzetno uspešnu godinu Geopoetike – nakon što smo dobili Nagradu novinara za izdavača godine na Sajmu knjiga, sada je prevod knjige u izdanju Geopoetike dobio najprestižniju nagradu za najbolji prevod – “Miloš N. Đurić”. Jedna knjiga je nagrađena, a dva naša izdanja pohvaljena, te smo tako zaokružili blistavu prevodilačku godinu. Uz čestitke prevoditeljkama i uz ponos što smo još jednom osvojili ovu nagradu i to baš u godini kada obeležavamo 30 godina postojanja, Geopoetika želi ovom prilikom posebno da istakne rad lektorke Marije Lazović, koja je skoro svih 30 godina sa nama i koja svih tih godina svojim zadivljujućim znanjem, odgovornošću i prilježnošću daje nemerljiv doprinos kvalitetu naših izdanja.