vesti

Jurij Bujda dobitnik najprestižnije ruske nagrade "Velika knjiga"

08.12.2023.

Autor Geopoetike, Jurij Bujda, jedan je od dobitnika najprestižnije književne nagrade Rusije – „Velika knjiga“, za svoj roman „Dar govora“, koja mu je dodeljena u Paškovom domu u Moskvi 6. decembra.

Jurij Bujda je našoj čitalačkoj publici poznat po knjigama „Otrov i med“ i „Modra krv“, objavljenim u izdanju „Geopoetike“, kao i po pričama objavljivanim u časopisima i antologijama. Na dodeli nagrade, Bujda je rekao da književne nagrade nimalo ne utiču na vrednost književnost dela, ali da „skreću pažnju na to da književnost postoji“. Nagradu „Velika knjiga“ Bujda je jednom već dobio za roman „Lopov, špijun i ubica“.

Predsednik žirija Književne akademije Velika knjiga,  direktor državnog muzeja koji nosi ime V. I. Dalja, Dmitrij Bak, svečanost dodele započeo je rečima Tomasa Mana o tome da se promene vremenom habaju. Rekao je, takođe, da se nekadašnji odnosi umetnosti i stvarnosti sada dovode u sumnju, a da se novi odnosi tek formiraju, i izrazio nadu da će ovogodišnji dobitnici nagrade „Velika knjiga“ barem u izvesnoj meri odgovoriti na pitanje kako se ti odnosi formiraju.