vesti

Promocija knjige "Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate" Nađe Petrović

25.12.2023.

Promocija romana "Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate" Nađe Petrović u izdanju Geopoetike, biće održana u sredu, 27. decembra u KC Grad u 19 časova. U razgovoru o romanu će, pored autorke, učestvovati Jasmina Vrbavac, književna kritičarka, Stefan Arsenijević, reditelj, Jasna Novakov-Sibinović, direktorka i izvršna urednica Geopoetike. Odlomke čitaju Alisa Radaković i Marko Grabež. Predstavljanju knjige će prethoditi (18.30h) otvaranje izložbe Tamare Tasić inspirisane romanom, a nakon promocije muziku će puštati Marko Grabež (Koi Koi) i Nikola Čučković (proto tip). Ulaz je slobodan.

Roman "Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate" mlade autorke Nađe Petrović, je, po rečima Vladislava Bajca, “originalan, intiman, romantičan i surov”.

“Ovaj razigran, snažan i uznemirujuć roman započinje kao tinejdžerska drama odrastanja, ali se brzo pretvara u uzbudljivu intimnu ispovest, lepršavu i poetičnu, a istovremeno dirljivu i bolnu. To je priča o dubokoj i suštinskoj krhkosti, o strahu od smrti, ali i strahu od života. Intenzivno ispričana, posebna i razarajuće emotivna, a opet uronjena u sve nesigurnosti, nestalnosti i lomljivosti duše jedne mlade devojke. U tom kontrastu, gotovo nespojivih stvari, Nađa Petrović gradi svoj izrazito poseban autorski svet, a njena proza nam direktno u lice, snažno i bez zadrške baca netaknutu i nedvosmislenu istinu. Istinu u koju ne možemo da ne poverujemo, jer ta istina izbija iz svake reči, misli, pogleda i uzdaha glavne junakinje romana…”

Srdan Golubović

 

Nađa Petrović (rođ. 1997) završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master iz filmske i TV režije, na istom fakultetu.

Sa šesnaest godina osvojila je treće mesto na konkursu Mladi književni supertalenti kad joj je objavljen roman "To je to". Njene priče objavljene su u zbirkama priča "Priče sa gradskih ćoškova", "Studentske priče" i "Mokri(n) čvor".
Po njenim scenarijima snimljeno je desetine kratkih filmova koji su prikazani na preko 100 festivala širom sveta i nagrađivani su na Sarajevo film festivalu, Les Arcs festivalu u Francuskoj, Martovskom film festivalu, Beldocs film festivalu.
Za film “Sve kako treba” dobila je nagradu za najbolji scenario na festivalu Bašta fest.
Režirala je kratke igrane filmove i kratki dokumentarni film “Drugi avgust”, koji je imao premijeru na Martovskom filmskom festivalu 2023. godine.
Živi i radi u Beogradu.