vesti

Izložba slika i predstavljanje knjige istoričara Milana Ristovića

17.05.2024.

Multimedijalni događaj koji obuhvata predstavljanje knjige “Utišani glasovi/ Iz istorije običnih ljudi” (Geopoetika, 2024) i izložbu slika prof. dr Milana Ristovića (Rezime, 1978 – 2024 u dvadeset slika) održaće se u sredu, 22. maja u 19h u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije. Iako Ristovićevo bavljenje slikarstvom traje pola veka, to je nepoznato široj javnosti i ovo je prvi put da se ta dela izlažu. Izložba traje do 5. juna.

U programu učestvuju: prof. dr Radina Vučetić (Filozofski fakultet u Beogradu), dr Jasna Novakov Sibinović (direktorka Geopoetike), književnik Vladislav Bajac (glavni urednik Geopoetike), i prof. dr Milan Ristović (Filozofski fakultet u Beogradu). Moderatorka programa je dr Milena Đorđijević.

Svojom knjigom “Obični ljudi/ Prilozi za istoriju” (Geopoetika, 1999), zajedno sa istoričarima poput Petera Englunda, Milan Ristović utro je put istraživanjima malih života i svetova prošlosti. Knjiga “Utišani glasovi/ Iz istorije običnih ljudi”  je njena dopunjena verzija.

“Obični ljudi Milana Ristovića su poput nevidljivih niti koje povezuju stranice istorije, oživljavajući je svojim koracima i utišanim glasovima, i čineći je dubljom, ljudskijom, bogatijom i višeslojnijom. (…) Milan Ristović ne samo da je ove obične ljude otrgao od zaborava, nego nam je, ukrštajući fragmente njihovih života iz prašnjavih arhivskih kutija, pomogao da bolje razumemo svu složensot istorije i ljudskih sudbina u dramatičnim istorijskim trenucima.” (iz recenzije Radine Vučetić).

Slikarski radovi Milana Ristovića, nastajali u rasponu od gotovo pedeset godina, svedoče, pored nekih stilskih razlika i o kontinuitetu jednog ličnog, simboličnog jezika, koji se vremenom menjao i usložnjavao. A njegov rad obeležen je saglasjem između slikanja i ilustracije, s jedne, i bavljenja istorijom, naučnim istraživanjem i pedagoškim radom, s druge strane.

Vidimo se u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije!