vesti

Hasan Blasim i Nađa Petrović na Festivalu KROKODIL

18.06.2024.

Na 16. Festivalu KROKODIL koji će se ove godine održati od 21. do 23. juna ispred Muzeja Jugoslavije (Mihaila Mike Jankovića 6) u Beogradu, nastupiće i dva naša autora- Hasan Blasim i Nađa Petrović!

Nađa Petrović, autorka romana “Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate” (Geopoetika, 2023) nastupiće prve večeri festivala, u petak, 21. juna na Glavnom stejdžu na fontani ispred Muzeja Jugoslavija od 20h. Svojim suverenim i jedinstvenim glasom, Nađa Petrović donosi potpuno nove registre i senzibilitet u domaćoj književnosti. Sve je to doprinelo da zavredi da otvori ovogodišnji Festival KROKODIL- kažu organizatori festivala.

Hasana Blasima, iračkog pisca s finskom adresom, autora knjiga “Sololand”, “Bulbul i njegov gazda”, “Irački Hristos” i “Ludak sa Trga slobode”, u izdanju Geopoetike, publika će moći da vidi dva puta - u nedelju, 23. juna od 11:30h u Debatnoj zoni Festivala KROKODIL (park ispred Muzeja Jugoslavije) s njim će razgovarati Mia David, nakon čega će uslediti potpisivanje knjiga. Isto veče Hasan Blasim će nastupiti na glavnoj bini festivala od 21h. 

Zbog tema kojima se bavi, a pre svega zbog izuzetno kritičkog duha, te oštrog i nemilosrdnog jezika, Blasimove knjige do sada nisu objavljivane u zemljama arapskog govornog područja, osim “Ludaka sa Trga slobode” u znatno cenzurisanom izdanju. Njegova dela prevođena su na više od dvadeset jezika. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, među kojima je najznačajnija Nagrada lista Indipendent za najbolju stranu knjigu 2014. godine za “Iračkog Hristosa”. Po prvi put je nagrada dodeljena knjizi originalno napisanoj na arapskom, a i prvi put je nagradu dobila jedna zbirka priča.

Na festivalu će moći da se kupe primerci knjiga gostujućih autora.

Ulaznice za večernje programe mogu da se nabave putem GIGS TIX prodajne mreže https://new.gigstix.com/.../xvi-festival-krokodil.../ kao i direktno u KROKODILovom Centru radnim danima od 12 do 20 časova, te na biletarnici festivala tokom festivalskih dana sat vremena uoči početka programa.