vesti

Nebulozni poslovi

Dejvid Grejber

S engleskog prevela Lucy Stevens

Godina izdanja: 2020

Format (cm): 22

Broj Strana: 343

ISBN: 978-86-6145-349-6

Cena: 1518 din
-20 %: 1214.4 din

Milioni ljudi imaju nebulozne poslove, formu plaćenog zaposlenja koje je, kako Dejvid Grejber kaže, toliko besmisleno, nepotrebno ili štetno da čak ni oni koji ga rade ne mogu da opravdaju njegovo postojanje iako, kao deo uslova zaposlenja, osećaju obavezu da se pretvaraju da to nije slučaj". Da pomenemo samo sledeće likove: savetnik za IT koji je nekvalifikovan za svoj posao i koji uprkos svim nastojanjima da dobije otkaz biva unapređen. Zaposleni koji za direktne nadređene ima dvadeset i pet menadžera srednjeg nivoa (a nijedan ne odgovara na njegova pitanja). Službenik gradskog vodovoda, koji odlučuje da je za njega najbolje da vreme provodi kod kuće i proučava svog omiljenog filozofa iz sedamnaestog veka, i koji je šest godina primao platu, sve dok na kraju neko nije primetio da ga nema.
Mada rad medicinskih sestara, mehaničara i đubretara ima istinsku vrednosti, njih društvo nipodaštava, dok poštuje i velikodušno plaća marketinške konsultante, advokate koji pomažu umanjenje poreza i političke anketare. Oslanjajući se na argumente političkih mislilaca, filozofa i naučnika, Grejber objašnjava društvene i ekonomske posledice ovih poslova i predlaže kako da drugačije postavimo vrednosti, tako da više cenimo rad koji podrazumeva kreativnost i brigu o drugima.

Duhovita i upečatljiva knjiga koja poziva na kulturni preokret u našim vrednostima."

The New York Post

Osećajući kako mu je sve to nešto poznato, čitalac sa zadovoljstvom prati Grejbera u njegovim zabavnim nastojanjima da kategoriše nebulozne poslove u siledžije, lakeje, štriklere, zakrpe i dodeljivače zadataka, koji se neminovno stapaju u kompleksne multiformne nebulozne poslove. Smešno je, mada i poražavajuće, koliko pogrešno shvatamo rad i koliko vremena na njega trošimo.

Bloomberg.com

Grejberovi tekstovi o antropološkoj teoriji su izvanredni. Smatram ga generacijski najboljim svetskim teoretičarem antropologije."

Moris Bloh, prof. antropologije na LŠE, član Britanske akademije nauka

Dejvid Grejber, profesor na Londonskoj školi ekonomije, jedan je od osnivača pokreta Okupirajmo Vol strit, tvorac čuvenog slogana "Mi smo 99 posto" i osnivač Antikapitalističke konvergencije. Autor je knjige Utopija pravila: O tehnologiji gluposti i skrivenim radostima birokratije (Geopoetika, 2016). 

Ostale knjige autora

izdanje
Nebulozni poslovi
Dejvid Grejber

Godina izdanja: 2020

Cena: 1518 1214.4 din

izdanje
Utopija pravila
Dejvid Grejber

Godina izdanja: 2016

Cena: 1320 1056 din

Ostale knjige iz edicije - Slobodni svet

izdanje
Sila Dobrote
Danijel Goleman

Godina izdanja: 2016

Cena: 1320 1056 din

Cena e-book: 792 din

izdanje
Nebulozni poslovi
Dejvid Grejber

Godina izdanja: 2020

Cena: 1518 1214.4 din

izdanje
Evolucija svega
Met Ridli

Godina izdanja: 2019

Cena: Rasprodato

izdanje
Pape Satan Aleppe
Umberto Eko

Godina izdanja: 2016

Cena: 1650 1320 din

Cena e-book: 825 din

izdanje
Utopija pravila
Dejvid Grejber

Godina izdanja: 2016

Cena: 1320 1056 din