vesti

Kairo u 1000 godina

Gamal Gitani

Prevele s arapskog: Dragana Đorđević i Marija Obrenović

Godina izdanja: 2007

Format (cm):

Broj Strana: 253

ISBN: 978-86-6145-337-3

Cena: 770 din
-20 %: 616 din

Javnost je imala sreću i privilegiju da se pisanja knjige o Kairu latio jedan od najboljih egipatskih književnika kakav je Gamal el Gitani. Njegovo poznavanje ovog drevnog mesta toliko je suptilno da biste komotno mogli vezanih očiju da ga pratite lavirintima grada na Nilu. A kada su vam oči otvorene, i dok pratite stranice ovog teksta, učini vam se da se knjiga zove Kairo u 1001 noći. Šta je čini takvom? Znanje, ljubav i jezik.
Znanje" je toliko suvereno da se čini kako je Gitani jednako star kao i Kairo.
Ljubav" je tolika da postanete ljubomorni na grad.Jezik" je kao putovanje kroz svemir: tama koju osvajate svetlošću hiljada zvezda koje vam jure u susret.
Teško je razlučiti da li je Kairo u 1000 godina književno-istorijsko delo, intimna istorija Kaira ili pak lična istorija pisca koji je prigrlio i prisvojio grad.
U dvadeset i dva poglavlja Gitanijevog Kaira nižu se kafedžinice, duvan i nargile, turbani, konji, bazari, roblje, džamije i minareti, kuće, piramide, Kairo Nagiba Mahfuza, arabeske i ornamentika u građevinarstvu i književnosti i, iznad svega, ljudi.
Ova knjiga – vodič kroz sve vekove i slojeve Kaira prvobitno je nastala 1997. godine. Nadopunjena je i obimnim uvodnim tekstom leta 2007. napisanim posebno za Geopoetikino izdanje."

Vladislav Bajac

U Kairu u 1000 godina Gitani je zakoračio u civilizacijsku, kulturnu, istorijsku i humanističku anatomiju drevne metropole. Dopustivši svakom kamenu i simbolu da progovori o svojoj prošlosti i nastanku, pisac na osoben način u sadašnjem vremenu traga za znamenjem koje bi moglo da predskaže budućnost ovog grada.
Gitani je do sada objavio preko deset zbirki kratkih priča i osam romana. Dobio je podsticajnu državnu nagradu za mlade pisce (1980), najvažniju panarapsku književnu nagradu – Emiratsku nagradu „Oveis“ (1997), te francuski Orden viteza reda književnosti i umetnosti (1987), a francuski prevod njegovog dela Iluminacije 2005. godine je dobio nagradu za najbolji prevod. U toku leta 2007. dobio je najznačajnije egipatsko postojeće priznanje – Državnu nagradu za zasluge u književnosti. Njegova dela prevedena su na desetak jezika. Ovo je prvo njegovo delo prevedeno na srpski."

Dragana Đorđević

U celoj ovoj priči postoji nešto što nikako ne smemo smetnuti s uma: očuvanje starog Kaira, tog izvornog gnezda metropole, odnosi se i na ljude u njemu, a ne samo na kamen i ulice. Kao pokušaj u tom pravcu, Kairo u 1000 godina vijuga stazama prošlosti i sadašnjosti ovog grada. Na ovo putovanje prvi put ću povesti srpske čitaoce i pokazati im obrise njegovog vremena, kako bi mogli i sami da vide ono što je iščezlo, kao i ono što u njemu još istrajava."

Gamal Gitani, Iz predgovora srpskom izdanju, Kairo 2007.

Ostale knjige autora

izdanje
Kairo u 1000 godina
Gamal Gitani

Godina izdanja: 2007

Cena: 770 616 din

izdanje
Zejni Barakat
Gamal Gitani

Godina izdanja:

Cena: 704 563.2 din

Ostale knjige iz edicije - Pisac i grad

izdanje
Knjiga o gradovima
Giljermo Kabrera Infante

Godina izdanja: 2010

Cena: Rasprodato

izdanje
Kairo u 1000 godina
Gamal Gitani

Godina izdanja: 2007

Cena: 770 616 din

izdanje
Istanbul
Orhan Pamuk

Godina izdanja: 2006

Cena: 880 704 din

izdanje
Tango za Buenos Ajres
Tomas Eloj Martines

Godina izdanja:

Cena: Rasprodato