vesti

Knjiga o gradovima

Giljermo Kabrera Infante

prevela sa španskog Ljiljana Popović - Anđić

Godina izdanja: 2010

Format (cm): 20 cm

Broj Strana: 159

ISBN:

Cena: Rasprodato

„Čovek nije izmislio grad, pre će biti da je grad stvorio čoveka i njegove navike. Urbanost izvorno proističe od latinske reči za grad. Moguće je da je grad, kakav poznajemo, potekao iz Azije između šestog i prvog milenijuma pre Hrista. Ideja o gradu je, međutim, dostigla svoj vrhunac u Grčkoj sa gradom-državom ili polisom, onim što je Aristotel nazvao „zajednički život radi plemenitog cilja“. U Rimu, osnivaču Rimskog carstva, grad, sam Rim, prvobitno podignut bez plana i reda, rastao je dok se nije pretvorio u model drugim gradovima stvorenim prema njegovom liku i obličju.
Čovek koji je mislio da je stvorio grad, mnogo puta ga je, međutim, rušio. Po legendi, Neron je zapalio Rim, ali Rim je Večni grad. Druge gradove, kao što su Berlin i Havana, uništili su ratovi ili nemarnost njihovih vladalaca. Havana, naime, izgleda kao razrušen grad, ne iz vazduha kao Berlin, već iznutra. Berlin je, međutim, kao stari Rim posle požara, rekonstruisan, dok Havana čuva svoju čudnu lepotu u ruševinama. Kao Horacije, dakle, kažem da me ruševine neće zastrašiti.
Tako sam u drugim gradovima tražio sjaj koji je imala Havana.“

Giljermo Kabrera Infante, iz Predgovora Pohvala gradu.  

Ovako piše zaljubljenik u gradove, Kubanac G. K. Infante koji je drugu polovinu svog života (1929–2005) proveo u Londonu. Otud ovaj grad i zauzima polovinu prostora ove knjige. U njemu je Kabrera ostvario i najveći deo svoje karijere, objavivši „svog Uliksa“ – čuveni roman Tri tužna tigra, kao i političke eseje Moja Kuba.
Ovaj bivši kubanski diplomata, miljenik a potom oponent vlasti, autor je scenarija (pod pseudonimom Giljermo Kain) kultnog filma Vanishing Point iz 1971, kao i manje znanog Wonderwall, u kojem je sarađivao s Džordžom Harisonom. Inače je bio poznanik svih Bitlsa (o kojima i piše).
Vrsni lingvista i eksperimentator u jeziku, Infante nas kao saučesnik i svedok vodi i u Pariz, Brisel, Madrid, Veneciju, Njujork, Las Vegas, Majami, Rio de Žaneiro...
Iako je pripadao Markesovoj generaciji latinoameričkog buma, ovu etiketu je odbijao. No, svoj talenat nije mogao da ospori.
Laureat je Nagrade Servantes 1997, koju je dobio iz ruku španskog kralja Huana Karlosa.    

Ostale knjige autora

izdanje
Tri tužna tigra
Giljermo Kabrera Infante

Godina izdanja: 2016

Cena: 1320 1056 din

izdanje
Knjiga o gradovima
Giljermo Kabrera Infante

Godina izdanja: 2010

Cena: Rasprodato

Ostale knjige iz edicije - Pisac i grad

izdanje
Knjiga o gradovima
Giljermo Kabrera Infante

Godina izdanja: 2010

Cena: Rasprodato

izdanje
Kairo u 1000 godina
Gamal Gitani

Godina izdanja: 2007

Cena: 770 616 din

izdanje
Istanbul
Orhan Pamuk

Godina izdanja: 2006

Cena: 880 704 din

izdanje
Tango za Buenos Ajres
Tomas Eloj Martines

Godina izdanja:

Cena: Rasprodato