vesti

Trpeza za umorne putnike

Evropski putopisci o ishrani u Srbiji u 19. veku

Đorđe S. Kostić

Godina izdanja: 2019

Format (cm): 20

Broj Strana: 288

ISBN: 978-86-6145-341-0

Cena: 1100 din
-30 %: 770 din

Tragom mnoštva evropskih putnika namernika, koji su stizali sa raznih strana i različitim povodima, Đorđe S. Kostić nas svojom knjigom – kulinarskim bedekerom i azbučnikom srpskog blagoutrobija", vodi kroz Srbiju devetnaestog veka. U zemlji koja je postepeno dobijala svoje prepoznatljive obrise na karti Evrope, kao ulazna kapija na putu ka nepoznatom, haotičnom ali izazovnom Orijentu", stranci su srdačno dočekivani i ugošćavani za kneževskom i kraljevskom trpezom, u prvim beogradskim modernim hotelima, palanačkim kafanama, manastirskim konačištima, putničkim svratištima, seoskim krčmama i kolibama ili uz ognjište pod vedrim nebom.
Ostavljajući svoje utiske o jelima i piću, običajima za stolom, slavama i teferičima, načinu pripremanja hrane, gajenju voća, povrtarskim kulturama, vinovoj lozi, otkrivali su savremenicima jedan do tada malo ili nikako poznat deo, za njih, ako ne prave Evrope", onda makar evropske Turske", kasnije Balkana", Jugoistoka". Zapažajući posebnosti srpskog jelovnika", uočavali su uticaje, različite lokalne kuhinje, njegove dobre i – povremeno za njih – njegove teško svarljive osobine, oslobađali se predrasuda o domaćinima i zemlji. Kroz prizmu jelovnika" prelamali su se i procesi deorijentalizacije", i evropeizacije" promene socijalnih, privrednih i kulturoloških obrazaca mladog srpskog modernog društva.
Pažljivo iščitavajući ova svedočanstva, Đorđe S. Kostić, iskusan i akribičan istraživač, otkriva podjednako zanimljiv i važan, do sada zanemaren, deo naše društvene istorije, potvrđujući tačnost zapažanja, jednog od njegovih" putnika, francuskog ekonomiste Emila de Lavelea, koji je osamdesetih godina devetnaestog veka zapisao, kako Uvek treba znati šta u kojoj zemlji ljudi jedu; od seljaka u kolibi do princa... jer to omogućava da se shvati nacionalno bogatstvo i sazna više o lokalnim resursima."

Milan Ristović 

Ostale knjige autora

izdanje
Trpeza za umorne putnike
Đorđe S. Kostić

Godina izdanja: 2019

Cena: 1100 770 din

Ostale knjige iz edicije - Kultura kuhinje

izdanje
Kuvanje pod drugim zvezdama
Lojze Vizer

Godina izdanja:

Cena: 484 338.8 din

izdanje
Trpeza za umorne putnike
Đorđe S. Kostić

Godina izdanja: 2019

Cena: 1100 770 din

izdanje
Istočno-zapadna sofra
Olga Zirojević

Godina izdanja: 2018

Cena: 990 693 din

izdanje
Kuvar
Boris Miljković

Godina izdanja: 2013

Cena: Rasprodato

izdanje
Cepidlaka u kuhinji
Džulijan Barns

Godina izdanja: 2005

Cena: Rasprodato